Skip to main content

FNV: Rechter opnieuw

31 oktober 2017
solidariteitsacties havenwerkers tegen moderne slavernij mogen

De Rotterdamse Voorzieningenrechter heeft in een vonnis van 30 oktober opnieuw bevestigd dat havenwerkers solidariteitsacties mogen voeren voor uitgebuite Filipijnse zeelieden. De havenwerkers waren geïnformeerd door een inspecteur van International Transport Federation (ITF) The Netherlands en hun vakbond FNV Havens. De ITF had bij een reguliere inspectie forse onderbetaling geconstateerd.

Vorige week sleepte de Griekse reder van het schip Vitakosmos FNV Havens, ITF London en het overslagbedrijf EBS voor de rechter, omdat de havenwerkers weigerden het schip te lossen. Ze eisten een fatsoenlijke cao voor de Filipijnse bemanning, die voor een hongerloon moest werken. De rechter verbood de spontane actie van de havenwerkers afgelopen donderdag niet. Het schip voer daarna door naar de Vulcaanhaven in Vlaardingen, waar havenwerkers van RBT het stokje overnamen van hun EBS-collega’s. Van vrijdagmiddag tot zaterdagochtend vroeg weigerden ook zij het schip te lossen. De Griekse reder stapte weer naar de rechter die de actie van de havenwerkers opnieuw niet verbood.

Drie keer nadenken
‘Dit vonnis betekent dat reders drie keer moeten nadenken voordat ze over acties in de haven bij de FNV willen gaan klagen’, zegt Cees Bos, bestuurder FNV Havens. ‘FNV Havens mag en moet van haar recht op vrije informatie-uitwisseling gebruik kunnen maken. Ze mag én moet havenwerkers kunnen informeren over uitbuiting van scheepsbemanningen. Deze mannen verdienen nog geen euro per uur.’

De Rotterdamse Voorzieningenrechter heeft als voorlopig oordeel bovendien gezegd dat het uitlokken van acties in de haven in deze zaak tegen de Griekse reder niet onrechtmatig is, omdat de beloning van de Filipijnse bemanning niet voldoet aan de internationale normen. Wel moeten de inspecteurs van ITF The Netherlands opletten dat over de lonen van de Filipijnse bemanning goede informatie wordt verstrekt, stelt de Voorzieningenrechter. Met dit oordeel kunnen ITF The Netherlands en de FNV prima leven.