Overleg met werkgever APMT MVII
Op 20 april jl. hadden de vakbonden weer een “regulier overleg” met de werkgever. Daarin kwamen vrij veel punten aan de orde. We geven hier een overzicht van wat besproken is.
Pensioencompensatie
Nadat twee voorstellen van APMT MVII door de meerderheid van FNV-leden waren afgewezen, is de werkgever uiteindelijk akkoord gegaan met het voorstel van FNV Havens. Dat houdt in dat de mensen die bij APMT MVII een lager pensioenvooruitzicht hebben dan ze gehad zouden hebben als ze bij APMTR waren gebleven (door actuarissen is vastgesteld dat het gaat om een groep van 72 werknemers), een compensatie te betalen gedurende het aantal jaren dat zij reeds bij APMTR in dienst waren, uiterlijk tot het bereiken van de 65-jarige leeftijd. Het compensatiebedrag is gelijk aan het bedrag dat iemand jaarlijks extra in zijn pensioenpot zou moeten inleggen om geen pensioenverlies te lijden, met een maximum van € 4.000 bruto per jaar. Daarnaast biedt de werkgever deze werknemers een gesprek met een pensioenadviseur aan.
De hele regeling moet nog goed op papier worden gezet en zal dan in een referendum aan de leden worden voorgelegd. Dat referendum kunnen jullie dus ergens in de komende weken verwachten.
SVBPVH stap 3
Er zijn werknemers die bij APMTR reeds recht hadden op € 2.000 per jaar als pensioenstorting, vanuit de regeling die bekend staat als “Stap 3 SVBPVH”. Volgens de werkgever is het wachten op een reactie van SVBPVH, om te weten of de regeling bij APMT MVII vanaf 01-01-2015 gewoon kan worden voortgezet.
Jaarlijkse loonstap: onjuist toepassen cao is rechtgetrokken!
APMT MVII besliste begin 2016 dat aan werknemers die een slechte beoordeling hadden gekregen, geen periodiek werd toegekend. Vakbonden hebben hier in januari meteen een punt van gemaakt, en dat heeft geholpen. De afspraken in het transitieprotocol (dat dus geldt voor de werknemers die van APMTR zijn overgekomen) waren namelijk duidelijk: iedereen heeft recht op de loonstappen die hij zou hebben gekregen bij APMTR. Dit staat daarom los van beoordelingen. APMT MVII heeft besloten dat aan de werknemers met een lagere beoordeling alsnog een periodiek moest worden toegekend. Als het goed is, is dit inmiddels gebeurd. Voor doorstroming naar schaal 13A gelden dezelfde regels als bij APMTR; dit staat zo ook in het transitieprotocol.
Extra gewerkte kwartieren
In de cao staat dat de extra gewerkte kwartieren in de volcontinudienst worden gecompenseerd met zes verlofdagen. De werkgever doet daar nog één verlofdag bij. APMT MVII houdt een administratie bij van hoeveel extra kwartieren feitelijk zijn gewerkt. Dat noemt APMT MVII in de wandelgangen en in de administratie een “urenbank”, al komt die term in de cao helemaal niet voor. Volgens de bonden is dat bijhouden van het aantal extra gewerkte kwartieren helemaal niet nodig, omdat de afspraak is dat er sowieso 6+1 verlofdagen tegenover staan.
APMT MVII gaat nu kijken of en zo ja hoeveel werknemers in de praktijk minder dan 6+1 extra vrije dagen hebben gekregen nu APMT MVII een telling bijhoudt van de extra gewerkte kwartieren. Tevens zal worden bekeken door welke oorzaak een eventueel lager aantal extra vrije dagen is toegekend. Op basis van de informatie die dat oplevert, praten bonden en werkgever verder.
Kwartier op maandag
Het is vooralsnog de vraag of er daadwerkelijk sprake is van schending van de Arbeidstijdenwet. Dit is door een onderzoeksbureau wel gesteld, maar onduidelijk is op welke grond(en) dat is gebeurd. Een ander onderzoeksbureau is in de arm genomen om één en ander na te gaan en indien nodig, te adviseren over oplossingen. Kaderleden van de vakbonden zijn hierbij rechtstreeks betrokken.
PCO Light
APMT MVII heeft toegelicht dat er een tijdelijke functie is ingesteld om mogelijk te maken dat PCO’ers achterstallige opleidingen inhalen. Na 6 maanden verdwijnt deze tijdelijke functie. Er zijn 2 mensen gedetacheerd vanuit APMTR en 3 hebben een tijdelijk contract bij APMT MVII. Er zijn volgens APMT MVII geen mensen via Randstad aan het werk.
Dekman barges
APMT MVII en de VGWM- commissie van de OR zijn aan het onderzoeken hoe de veiligheid tijdens het laden en lossen van barges het best kan worden gegarandeerd. Waarschijnlijk geldt dat hiervoor met extra technische middelen (camera’s) moet worden gewerkt.
EVC-trajecten
Volgens de cao mogen er jaarlijks 10 mensen aan een EVC-traject deelnemen. Er zijn echter verzoeken afgewezen zonder dat het aantal van 10 al bereikt was. APMT MVII gaat na wat hiervoor de redenen waren. In elk geval is het honoreren van een aanvraag niet afhankelijk van je beoordeling. Wel wil APMT MVII rekening houden met andere scholing en de werkcapaciteit die ook nodig is. Vakbonden hebben aangegeven dat collegiale in- en uitleen met APMTR soelaas zou kunnen bieden om meer scholingsmogelijkheden te krijgen.
Zwangerschap/bevallingsverlof
APMT MVII stelt op aandringen van “Denemarken” voor de bestaande regelingen in de cao te verruimen. De bevallende werknemer krijgt daardoor recht op 18 weken verlof (was 16) en de werknemer die partner is van een bevallen vrouw krijgt recht op een week verlof (was 2 dagen). Voorts krijgen vrouwen die bevallen zijn het recht om een jaar 20% minder te werken dan ze voor de bevalling deden, met behoud van hun loon. Het voorstel komt nog op papier en zal in referendum worden voorgelegd aan leden.
Roostervarianten
Conform de afspraak in de cao, zullen er voor de volcontinudienst roostervarianten worden uitgewerkt. In een eerste “voorverkiezing”, waarschijnlijk nog voor de zomer, worden aan alle betrokkenen twee varianten voorgelegd. De variant die de meeste stemmen krijgt, mag het na de zomer in de “echte” verkiezing opnemen tegen het huidige rooster. De roostercommissie die de varianten uitwerkt, bestaat uit: OR Chico Duinstee, Wilmar van der Waal, werkgever Jack Hoogland, Bart Noordzij, CNV Vakmensen, Eric van Holst, Joop Hensen, FNV Havens Raymondo Terpstra, Markus Sanders.
Werkgelegenheidscijfers
In de cao staat dat APMT MVII halfjaarlijks aan vakbonden informatie verstrekt met betrekking tot de werkgelegenheid. Vakbonden hebben gevraagd om een aantal uitsplitsingen (o.a. man/vrouw; vast/tijdelijk; functies) en APMT MVII gaat nu eerst bestuderen of die “detailinformatie” wel gedeeld mag worden en zal ons daarna de gegevens mailen.
Het volgende overleg tussen vakbonden en werkgever is gepland op 21 september. Uiteraard kan er tussentijds contact zijn over dingen die spelen.
We houden jullie op de hoogte.
Delegaties van CNV Vakmensen (Albert van Damme, Eric van Holst, Joop Hensen) en FNV Havens (Joost van der Lecq, Markus Sanders, Bert de Melker, Patrick Duijzers en Aart Ruizing).