Skip to main content

Solidariteitsverklaring FNV Havens ECT aan HPH Felixstowe

11 augustus 2022

SOLIDARITEITSVERKLARING
aan
HAVENARBEIDERS HUTCHISON HAVENS HAVEN VAN FELIXSTOWE

Geachte Sharon Graham,

FNV Havens, de grootste vakbond in de Nederlandse havens en de vakbondsafdeling van HPH ECT Rotterdam zijn via ITF en de media op de hoogte gebracht van het conflict dat is ontstaan in de CAO-onderhandelingen tussen HPH Felixstowe en Unite the Union.

Uit de media hebben wij begrepen dat het conflict vooral gaat over het niet willen compenseren van de hoge inflatie in de salarissen van de werknemers. Dit is voor ons onbegrijpelijk.

In de CAO's die FNV Havens in de Nederlandse havens afsluit, is al tientallen jaren afgesproken dat de lonen elk jaar worden aangepast met de inflatie. Ook bij HPH ECT Rotterdam.

De inflatie is op dit moment hoog. Maar de winsten van de grote afnemers van de containerterminals zijn ook enorm.

Hoge containerprijzen leveren rederijen megawinst op. Containerrederijen die actief zijn in het zeevervoer hebben het afgelopen kalenderjaar gezamenlijk een winst geboekt van ongeveer 190 miljard US dollar.

Met die wetenschap is het ondenkbaar dat werknemers die deze containers van en op het schip verplaatsen niet gecompenseerd worden.

Het bestuur van de vakcentrale HPH ECT Rotterdam van FNV Havens maakt zich sterk voor automatische prijs-compensatie in de CAO, zodat jaarlijks inflatiecompensatie wordt toegepast op salarissen en in geld uitgedrukte vergoedingen. Dit is al tientallen jaren de afspraak in de CAO van HPH ECT Rotterdam. Overigens is dit ook het geval in de andere CAO's die FNV Havens in de Nederlandse zeehavens heeft afgesloten.

Het vakbondsbestuur van HPH ECT Rotterdam is bereid in overleg te treden met een delegatie van Unite the Union om zo nodig werkbare afspraken te maken over ondersteuning.

Niemand gaat iedere dag naar zijn werk om aan het einde van de maand minder boodschappen te kunnen doen!

Met solidaire groet,

Niek Stam - FNV Havens
Richard Schouten - Voorzitter vakbondsbestuur FNV Havens HPH ECT Rotterdam

Gerelateerde artikelen