Skip to main content

Cao-onderhandelingen Koole / Odfjell vastgelopen, acties dreigen

09 november 2018

Persbericht FNV Havens

De cao-onderhandelingen tussen de bonden en Koole Tank Terminals / Odfjell zijn vastgelopen. Eind november houden FNV Havens en CNV Vakmensen ledenvergaderingen. Acties bij de zeven tankopslagterminals van Koole worden niet uitgesloten.

Koole heeft in oktober 2018 Odfjell overgenomen. Bij de overname is met de bonden afgesproken om de twee cao’s, die beide op 31 december 2018 aflopen, te harmoniseren. Na zes ellenlange onderhandelingsrondes hebben FNV Havens en CNV Vakmensen geen onderhandelingsresultaat met Koole weten te bereiken.

'Koole kwam steeds onvoorbereid en met lege handen naar de onderhandelingstafel’, zegt Ruud Wennekes, bestuurder FNV Havens. ‘De werkgever stelde verslechteringen voor, terwijl bij de overname van Odfjell met Koole was afgesproken dat er geen verslechteringen van de arbeidsvoorwaarden zouden plaatsvinden. Koole kwam met voorstellen als: minder geld voor de pensioenregeling, een lager minimum salaris in het loongebouw, meer uren werken voor hetzelfde salaris, overwerktoeslagen verlagen en bevriezing van de salarissen de komende tijd voor oud Odfjell medewerkers. Wij gaan natuurlijk nooit akkoord met verslechteringen van arbeidsvoorwaarden als dat niet nodig is.'

De bonden willen de twee cao’s harmoniseren zonder dat er goede arbeidsvoorwaarden verloren gaan. Albert van Damme, onderhandelaar CNV Vakmensen: ‘Zelfs op een belangrijk thema als wend- en weerbaarheid en de ontwikkeling van medewerkers wil Koole bezuinigen, dat is ongekend.'

Actievergaderingen

De bonden houden op 21, 22 en 23 november ledenvergaderingen. Deze worden mogelijk omgezet in driekwart vergaderingen. Als driekwart van de aanwezigen instemt met het sturen van een ultimatum aan de werkgever en Koole niet ingaat op dat ultimatum, dan zijn werkonderbrekingen bij de zeven tankopslag terminals onvermijdelijk.

Bij Koole /Odfjell werken 540 mensen.