Skip to main content

Nieuwsbrief ITF inspectors

19 oktober 2016

De internationale federatie van vakbonden (I.T.F en FNV Havens is daar lid van) is een nieuwe campagne gestart tegen de m.n. feederrederijen, die hun bemanning meestal het lashingwerk laat doen aan boord. In de week van 5 t/m 9 September zijn er in de Rotterdamse haven verschillende schepen bezocht. Hieruit is gebleken dat de bemanning het lashingwerk doet aan boord. Deze bemanningsleden doen dit in de tijd wat eigenlijk hun rusttijd zou moeten zijn. Dit leidt tot stress en ongelukken aan boord. De bemanning krijgt hier soms voor betaald maar soms wordt er gezegd dat dit in hun takenpakket zit.

 

Het lashingwerk is gevaarlijk en er moet voor dit werk een opleiding gevolgd worden. De bemanning is hier niet voor opgeleid en tevens is lashingwerk het werk van havenwerkers.

 

Tijdens de bezoeken aan boord zijn er pamfletten uitgedeeld om de bemanning erop te attenderen dat dit niet hun werk is maar het werk van havenwerkers. Ook is er gesproken met de kapitein en officieren aan boord. Die zijn het eens met de stelling dat het lashingwerk door havenwerkers moet worden gedaan en niet door “hun” bemanning. De scheepseigenaren wordt meestal geen keus gelaten, de charteraar van het schip zegt;”de bemanning moet het lashingwerk doen en als de eigenaar dit niet accepteert dan zal de charteraar een ander schip huren”.

 

In “onze” haven geldt een havenverordening waarin vermeld staat dat bemanning aan boord van schepen onder de 170 meter het lashingwerk zelf mag uit voeren. Het merendeel van deze schepen zijn afgedekt met een goedkeurde ITF-cao waarin vermeld staat dat de bemanning het lashingwerk niet mag doen tenzij hiervoor schriftelijk goedkeuring door de havenvakbond is gegeven. Maar deze is tot nu toe niet gegeven.

 

Via de ITF app zou je kunnen zien of het schip een goedgekeurde ITF cao heeft. Is dit het geval en de bemanning doet het lashingwerk meldt het bij de lokale I.T.F Inspecteurs.

 

Gijs Mol - 06 22 89 08 77 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Aswin Noordermeer - 06 53 33 75 22 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.