Skip to main content

Acties dreigen bij overslagbedrijf EECV

17 november 2020

Als de directie van overslagbedrijf EECV niet in gaat op de eisen van FNV Havens voor een betere cao, dreigen er acties. Dat staat in een ultimatum dat de vakbond vandaag naar het Rotterdamse bedrijf stuurt.

Chant van den Berg, bestuurder FNV Havens: ‘We willen werkzekerheid, eerder kunnen stoppen met werken via een Zwaarwerkfonds en geen versoberingen. Gezien de huidige situatie hoeven we echt niet het onderste uit de kan. Maar wat EECV tot nu toe biedt, is echt onacceptabel.’

Loonsverhoging
FNV wil onder meer een structurele loonsverhoging van één procent. Daarnaast zou EECV elk jaar een storting moeten doen van één procent van de loonsom in een Zwaarwerkfonds. Daaruit kunnen medewerkers worden betaald die drie jaar eerder willen stoppen met werken. Ook wil de vakbond een werkgelegenheidsgarantie tot 31 december 2023.

Bevriezen
De directie van EECV wil de lonen juist bevriezen. Voor het Zwaarwerkfonds stelt ze een eenmalige storting van een half procent voor, in plaats van de structurele één procent die FNV Havens wil. Ook wil EECV stoppen met de bijdrage aan Stichting Veilige Haven, die tot doel heeft de veiligheid te bevorderen in Nederlandse zeehavens. Daarnaast wil de directie een werkgelegenheidsgarantie geven van slechts één jaar. Bovendien zouden oudere werknemers die met behoud van salaris de helft minder kunnen werken, niet meer vervangen worden.

Weggestemd
De voorstellen van de directie zijn door de leden massaal weggestemd. Daarom komt FNV Havens nu met een ultimatum. Van den Berg: ‘De directie van EECV krijgt tot 19 november 12.00 uur om op onze eisen in te gaan. Als ze dat niet doen, zijn acties niet meer uit te sluiten.’

Gerelateerde artikelen