Skip to main content

OVERLEG MET WERKGEVERS en HbR: KANS OP SUCCES NEEMT AF

09 december 2015

Steun in de rug: dank!
Allereerst danken wij alle mannen en vrouwen die – soms herhaaldelijk – voor de deur van het HbR-kantoor duidelijk hebben gemaakt dat het in de haven van Rotterdam niet alleen draait om kadegelden en tarieven, of om innovatie en concurrentie, maar ook om havenwerkers. Havenwerkers zijn de mensen die letterlijk dag en nacht klaar staan voor de klanten. Zeker de steun op maandag, de eerste dag van de hervatte onderhandelingen, was erg waardevol. Als de onderhandelingen opnieuw vastlopen, wat niet uitgesloten is, kunnen we die spirit nog goed gebruiken.
De collegiale steun aan de havenwerkers bij Uniport/RST droeg eerder op die maandag al bij aan een toezegging van de directie van Uniport/RST: die directie bleek toch bereid om zich ook voor de werknemers van Uniport/RST te binden aan afspraken met betrekking tot werkzekerheid die voor andere werknemers in de sector in een convenant zouden moeten worden vastgelegd.


Wat is er tot nu toe gebeurd?
Op maandag hebben de werkgevers niet echt onderhandeld. Zij kwamen kennelijk naar het overleg toe met de gedachte dat de vakbonden een showtje zouden opvoeren om het voeren van acties beter te verdedigen. Deze houding is verwerpelijk. Havenwerkers willen niets anders dan goede oplossingen om werkzekerheid te krijgen. En het liefst tot 2025. Wat het Havenbedrijf Rotterdam of de rest van Nederland daarvan vindt interesseert ons niet. Jullie staan elke dag in weer en wind om jullie gezinnen te onderhouden of een gezin te stichten en dat moet zo blijven.


De werkgevers en HbR willen de maatregelen die nodig zijn voor het bieden van werkzekerheid (uitbreiding Senioren Haven Fit Regeling) trapsgewijs invoeren. Want werkgevers en HbR zeggen in koor dat het zakelijk gezien in 2020 weer beter zal gaan. Dat is echter vooral gebaseerd op hoop. Het duurde wel 3 uur schorsen voordat de werkgevers uiteindelijk met opnieuw het voorstel van een trapsgewijze aanpak kwamen. Pas als de 1e fase van de trapsgewijze aanpak niet tot oplossing zou leiden, zou men bereid zijn een 2e fase van de werkgelegenheidsgarantie te laten ingaan. Het voorstel van werkgevers samengevat: De werkgevers willen een werkzekerheidsgarantie geven tot en met 30 juni 2020.


Senioren Haven Fit Regeling voor de geboortejaren 1952 t/m 1955, voor een periode van 4 jaar, ingaande per 1 juli 2016 op basis van 60% werken, 95% salaris, 100% pensioen en een gestaffelde verhoging van de dienstjarenpremie tot maximaal € 5000 bruto.


Collegiale in- en uitleen gaat er komen. Maar de positie van verhurende bedrijven is hierin niet helder en allerminst gegarandeerd.
Behoedzaam personeelsbeleid voeren, waarin 2 van de 3 vacatures openstaan voor werknemers vanuit de doelgroep (vast dienstverband voor onbepaalde tijd op 1-1-2015 en nog steeds in dienst) en 1 van de 3 kan worden aangeworven buiten die doelgroep.


Sjorverordening: er komt een onderzoek naar uitbreiding van het sjorwerk. Uitkomsten hiervan zijn maatgevend voor een vervolg.
De problematiek van het bedrijf RPS willen de werkgevers en Havenbedrijf Rotterdam apart van de andere bedrijven “oplossen”. Een voorstel hierover is gedaan.


De vakbonden hebben hier als volgt op gereageerd:


- Een werkzekerheidsgarantie tot en met 2021. Geen gedwongen ontslagen voor de doelgroep (werknemers met een vast dienstverband voor onbepaalde tijd op 1-1-2015 en nog steeds in dienst); clausules in de bestaande cao’s hieromtrent blijven van kracht;


- Senioren Haven Fit Regeling voor de geboortejaren 1953 t/m 1956, voor een periode van 5 jaar, ingaande per 1 januari 2017 op 60 jaar tot 65 jaar op basis van 50% werken, 95% salaris, 100% pensioen en een gestaffelde verhoging van de Dienstjarenpremie tot maximaal € 5000 bruto.


- Collegiale in- en uitleen wordt de toekomst en moet er komen. Maar de positie van werknemers van de verhurende bedrijven moet hierin gegarandeerd worden. Inclusief die van RPS.


- Behoedzaam Personeelsbeleid waarin 2/3 van de vacatures openstaan voor werknemers vanuit de doelgroep (vast dienstverband voor onbepaalde tijd voor 1 januari 2015 en nog steeds in dienst) en 1/3 vanuit de andere doelgroep. Wij hebben liever dat wordt ingezet op collegiale in- en uitleen, waardoor maximale inzetbaarheid en de werkzekerheid beter gewaarborgd wordt.


- Sjorverordening: onderzoek naar uitbreiding van het sjorwerk komt er en uitkomsten zijn maatgevend voor het vervolg.


- RPS willen de werkgevers en Havenbedrijf Rotterdam apart van de andere bedrijven “oplossen”. Wij willen dat de geboortejaren tot en met 1959 volwaardig meedoen aan de Senioren Haven Fit Regeling op basis van minimaal 80% dienstverband. De overige werknemers (vallen allemaal onder de doelgroep) eventueel verdelen over andere bedrijven en minimaal 80% dienstverband aanbieden.


- Partijen hebben eerder een afspraak gemaakt over scenario’s waarbij er rekening gehoudenwordt met een banenverlies van 800 bij 0% groei. Deze afspraak moet overeind blijven. In 2019 kunnen we zien hoe de containermarkt zich heeft ontwikkeld. Als de maatregelen tot dan toe onvoldoende zijn gebleken om de werkgarantie tot 2021 waar te maken, zal de Senioren Haven Fit Regeling alsnog uitgebreid moeten worden met de geboortejaren 1957t/m 1959.


Hoe nu verder?
Donderdagavond krijgen wij een uitgebreide reactie van werkgevers op papier. Devakbondsdelegatie gaat die vrijdagochtend bestuderen. Vrijdagmiddag wordt het overleg hervat. Het wordt spannend en het gaat erom spannen.


Met solidaire groet,


Het Onderhandelingsteam van FNV Havens en van CNV Vakmensen, sector Havens

 

Rotterdam, 8 december 2015