Skip to main content

ECHTE BANEN EN KOOPKRACHT OP DE MAASVLAKTE TERMINALS

08 januari 2015

Iedereen een gezond, veilig en strijdbaar 2015! De manifestatie op 17 december 2014 'De dag van de havenwerker' is prima verlopen. Een goede opkomst en gedisciplineerd. Wij zijn boos en dat kan leiden tot een enkele woede-uitbarsting.

 

Wat hebben wij bereikt op 17 december 2014?
Dat wij hebben laten zien dat wij het zat zijn om twee jaar lang onze woordvoerders te laten afschepen met koffie en zonder toezeggingen. Wij zijn bereid om harde actie te voeren en wij hebben de motivatie om de campagne voor "echte banen en koopkracht in de havensector" lang vol te houden.

Er is – wellicht vanwege de feestdagen en jaarwisseling – nog geen enkel zinvol contact geweest tussen Havenbedrijf Rotterdam en FNV Havens om tot oplossingen te komen.

 

Het Actiecomité van de Sectorraad Havens is op 6 januari 2015 voor de eerste keer bij elkaar geweest. Hier is besloten dat er grote en kleine acties elkaar moeten afwisselen. En dat gaan wij ook doen. Een eerste kleine actie is gericht op het werkgeversdiner van Deltalinqs. Die is op 19 januari 2015 in het World Trade Center in het centrum van Rotterdam. Het Actiecomité zal daar aanwezig zijn in net pak om o.a. de werkgevers toe te spreken en onze brochure met probleemstelling en oplossingen 'Wat u moet weten over de containersector' te overhandigen. De actie zal duren vanaf 17.30 uur tot circa19.00 uur. De collega's die het Actiecomité willen komen ondersteunen zijn van harte welkom.

 

Week van 26 januari 2015:
In de week daarop zullen de Vakbondsafdelingen van ECT, APMTR en APMT MV2 hun werkgevers gaan benaderen om afspraken te maken dat samenwerking alleen maar plaatsvindt tussen de cao-bedrijven op de Maasvlakte 1 en 2. Dus zolang RWG geen cao afsluit met FNV Havens zal er ook geen samenwerking plaatsvinden m.b.t. de 'Interne baan'.

 

Wij hebben een flexibele opstelling nodig bij het voeren van acties. Er wordt door het Actiecomité aan verschillende acties gedacht waarover we nu nog niet kunnen communiceren. Sommige acties kunnen wij maar kort van te voren plannen omdat dit afhankelijk is van andere factoren waar wij geen invloed op hebben.

 

Europese samenwerking met andere havenvakbonden van ITF en IDC:
Op 20 januari a.s. zal er een overleg plaatsvinden in Barcelona met verschillende vakbonden om o.a. ook de Rotterdamse situatie Maasvlakte 2/RWG te bespreken. Een delegatie van 8 havenwerkers zal vanuit FNV Havens daar aanwezig zijn.

 

Het Actiecomité komt begin februari weer bij elkaar om de volgende plannen te bespreken en de volgende stappen te gaan zetten.

 

Wij houden jullie op de hoogte.

 

Met vriendelijke groet,

 

Actiecomité Sector Havens

Rotterdam, 8 januari 2015