Skip to main content

Nieuwsbericht: P&O Ferries ontslaat 800 zeevarenden

17 maart 2022

P&O FERRIES ONTSLAAT ONMIDDELIJK 800 ENGELSE ZEEVARENDEN EN
800 GOEDKOPE UITZENDKRACHTEN MOETEN P&O REDDEN

Beste leden,

Vandaag is iedereen geïnformeerd over de ontslagplannen van P&O Ferry’s die met onmiddellijke ingang is ingegaan. Dat betekent dus dat de huidige bemanning van de schepen afgegooid worden en dat de goedkopere arbeidskrachten direct aan boord gaan en gaan beginnen met training en instructies.

De goedkope arbeidskrachten worden geleverd door International Ferry Management. Deze operatie moet 50% daling van de arbeidskosten met zich meebrengen.

Er wordt 100 miljoen Britse ponden verlies per jaar gedraaid. Volgens P&O is deze situatie niet meer houdbaar. Vervolgens zegt P&O dat andere werknemers zich geen zorgen hoeven te maken. Dat zou dus moeten betekenen dat het vervangen van 800 Engelse bemanningsleden door goedkopere zeevarenden uit Europa het verlies gaan compenseren.

Geloof wat je wilt geloven maar het klopt niet.

Stel dat de nieuwe bemanningsleden voor 50% van de Engelse CAO gaan werken dan zouden 800 Engelsen 200 miljoen Britse ponden aan arbeidskosten hebben. Dan zijn de gemiddelde kosten per Engelse werknemer 250.000 Britse ponden op jaarbasis. Wij denken dat dit fors minder is en dat betekent dat het vervangen van Engelse zeevarenden door goedkopere zeevarenden uit Europa geen 100 miljoen pond per jaar besparing gaat opleveren. En dat betekent dat het probleem wat gecreëerd is door decennia lang mismanagement nog niet opgelost is.

Conclusie: niemand is veilig bij P&O. En als jij niet wilt dat jou hetzelfde gaat overkomen dan moeten wij bereid zijn om te knokken voor eerlijk en rechtvaardig beleid.

Wij zullen verdere berichtgeving vanuit de vakbonden voor zeevarenden afwachten en indien nodig de koppen bij elkaar steken.

Met strijdbare en solidaire groet,

Niek Stam
FNV Havens