Skip to main content

Eerste ronde CAO RST, voorstellen uitgewisseld, kijk en vergelijk

14 januari 2021

Op 12 januari 2021 hadden we de eerste ontmoeting met het management RST in het kader van de onderhandelingen over een nieuwe CAO. Traditioneel zijn daarbij de wederzijdse voorstellenbrieven uitgewisseld en toegelicht. Beide voorstellenbrieven hebben we voor jullie bijgevoegd.
Over onze voorstellen hebben we vrij uitgebreid gesproken tijdens onze ledenvergaderingen in december.

De directeur heeft de stand van zaken bij RST toegelicht: de ontwikkelingen in 2020 en de vooruitzichten voor de toekomst. Hij heeft aangegeven dat de aandeelhouder tientallen miljoenen in de terminal heeft geïnvesteerd en dat nog meer investeringen noodzakelijk zijn.
Alleen heeft aandeelhouder Steinweg dus besloten dat RST toch niet goed aansluit bij de rest van de Steinwegactiviteiten en dat het verder investeren in RST voor Steinweg dus niet langer logisch is. Gevolg: een TE KOOP-bord in de tuin. Momenteel wordt met diverse gegadigden overleg gevoerd over de verkoop. Die kan snel rond zijn, maar het kan ook nog een flinke tijd duren voordat er een deal is.
Hoe dan ook: vanwege het feit dat 2020 voor RST het derde achtereenvolgende jaar is waarin RST rode cijfers schrijft, vindt de directie van RST dat “er wat moet gebeuren”. De investeringen betalen zichzelf niet terug. Met een verwijzing naar gewijzigde incheck-procedures bij Schiphol, zouden in elk geval de balie-activiteiten verder geautomatiseerd moeten worden, wat arbeidsplaatsen zal kosten. De OR heeft daaromtrent reeds positief geadviseerd.
De directie heeft ook aangegeven dat RST niet te vergelijken is met de deepsea-terminals op de Maasvlaktes. Daar gelden immers andere tarieven dan die bij RST kunnen worden gerekend. En dat verschil moet in de cao terug te zien zijn, vindt de directie.
De gedachten “dat er iets moet gebeuren” en “dat RST niet te vergelijken is met APMT of ECT”, hebben de directie van RST geïnspireerd bij het schrijven van de voorstellenbrief van RST.

We zijn erg benieuwd naar jullie mening over de voorstellen van de werkgever. We zouden het op prijs stellen als jullie ons daarover iets zouden willen laten weten. Dat kan door een mailtje aan het mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of het mailadres van de FNV-bestuurder: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Het kan natuurlijk ook door één van de kaderleden mondeling te informeren.

De volgende onderhandelingsronde is op dinsdag 19 januari a.s..

Met vriendelijke groet,

Mede namens Danny Bossman, Corinne Bruin en Martin Geertsema